Avishistorien om Iglen. Dines Bogø .Webmaster: Dines Bogø

Læs mere om Carl Mogensen Dines Bogø Igels Bar i Studiestræde


Dines Bogø
Knud Valdemar Zeltner (1897-1977) var journalist og redaktør. (Foto: Det Kgl. Bibliotek).

Fejlagtigt er restauratør Torben Igel i bøger og artikler blevet sat i forbindelse med manden, der gik under dæknavnet "Iglen". Torben Igel er IKKE "Iglen".

På et tidspunkt var Zeltner tilknyttet bladet Information. I en periode havde han sit eget nyhedsbureau på Frederiksberg. Han vidste meget om, hvad der foregik af aftaler mellem danske og tyske kredse i 1944-1946, og han kendte manden med tilnavnet "Iglen". Knud Zeltner kendte en del til detaljer i hemmelige aftaler.

I begrænset omfang udførte han selv kuréropgaver for danske og tyske kredse. En af hans danske veninder i tysk tjeneste var også kurér under besættelsen. Når hun var i Rungsted som kurér boede hun i en Villa Gestapo disponerede over.

Journalist Knud Zeltner er nærmere omtalt i bogen "Likvidering eller selvmord?".

En meget underlig historie optræder i avisen Aftenbladet i september 1955.

Zeltner (1897-1977) skriver i avisen, at modstandsmanden Carl Mogensen sammen med en kammerat var set med en rive og skovl på Solbjerg kirkegård på Frederiksberg en aften lige før befrielsen (hvis der er noget om historien, kan det kun have været 2 eller 3 maj!). På det tidspunkt forsvandt en mand med tilnavnet "Iglen" skriver Zeltner. Historien har siden været gengivet i flere bøger. Lidt underligt, at Zeltner skriver sådan, da "Iglen" stadig levede i 1955, og Zeltner vidste, hvem han var.

Men Zeltners gengivelse er heller ikke helt rigtig. Det vidne der fortæller om episoden til politiet siger kun, at det foregik i den politiløse tid efter 19. september 1944. Zeltner har fået historien fra en kriminalbetjent fra Frederiksberg, der efter hukommelsen har gengivet, hvad han har læst i en afhøringsrapport i "Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej".

Mange af de detaljer fra "Dobbeltmordsagen", der er omtalt i artikler og bøger bygger på merr eller mindre private samtaler mellem journalister og kriminalfolk. I mange tilfælde er beretninger blevet misforstået af journalisterne, som i tilfældet med Zeltner, fordi kriminalfolkene har husket forkert eller sammenblandet udsagn fra rapporterne.

"Iglens" rigtige identitet er aldrig officielt fastslået (nu afdøde Torben Igel fra "Igels bar" i Studiestræde 33 har været nævnt som et "meget oplagt emne", men det var ikke ham).

Kriminalpolitiet undersøgte historien om "Iglen" i forbindelse med "Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej". Politiet fandt frem til en mand, som en kilde havde udpeget som Iglen.

Manden blev anholdt, men nægtede ethvert kendskab til den rolle som "Iglen" skulle have haft. Den anholdtes identitet blev aldrig oplyst til pressen og politiet følte sig ikke sikker på, at det var den rigtige mand, de havde fået udpeget.

Måske var "Iglen" slet ikke en dansker, og måske derfor "forsvandt" han omkring 5. maj 1945! Eller måske var "Iglen" i virkeligheden flere "personer"?

Måske var der en særdeles god grund til at specielt politiet ikke ønskede, at "Iglens" rigtige identitet blev afsløret?

Måske boede "Iglen" i et pensionat både under og efter besættelsen, men ikke under samme navn?

Iglen befandt sig i en position, hvor han stort set vidste alt, og dette benyttede han til at modtage "kommission" af mange forskellige.

Han blev ikke en rig mand, som mange andre, der havde tjent "lidt ekstra" under besættelsen. Iglen mistede hele sin "opsparing" ved et simpelt tyveri i befrielsesdagene. Tyveriet kunne han af gode grunde ikke anmelde til politiet.