Familie og Venner.Dines Bogø .Webmaster: Dines Bogø


Carl Mogensen - generelt
Carl Mogensen, sommeren 1945.
Sangerinden Aase Werrild 1946 (1919-1973). Et kortere bekendtskab.


Overassistent Ebba Pavlsen R. (1889-1965). Carl Mogensens mest trofaste veninde gennem 20 år. Han kaldte hende"Bitten".


Tove Jensen ca. 1940. (1911-1973). Carl Mogensens meget nære veninde. Hun fødte hans datter ½ år efter hans død.


Carl Mogensens datter, som 22-årig


Tove Jensens villa i Sundby, hvor Carl Mogensen ofte kom. Her overnattede nogle af de personer, som Carl Mogensen hjalp til Sverige.


Chr. Svenningsen, Prins Aksel, Børge Mikkelsen.

Mangler
Aage Gitz-Johansen, Knud Clauson-Kaas og Erik Vogt.


Peter Freuchen, Holger Rosenberg, Kaj Hansen, Valdemar Christiansen og Emanuel "Malle" Jacobsen

Mangler SOE-mand
Hugo Horwitz "Uffe", Kjeld Evers Nielsen "Skipper", Carl Thorvald Riisgaard Vaagensø og Ebbe Munck.

Det kom som en overraskelse for de fleste, at han havde mindst en bror og en niece i fødebyen Randers, samt to gifte søstre i København. Den ene søster var ansat hos restauratør Oskar Davidsen på Aaboulevarden. Hos Davidsen foregik der en del illegal aktivitet.
Johannes Engelhardt Elleve Mogensen (Postkort: Randers Lokalarkiv).


Randers. Carl Mogensen blev født i Dytmærsken. Gaden, med de nu nedrevne huse, ses nederest i billedet.

Carl Mogensens mor hed Henriette Frederikke Margrethe (1863-1912, født Nybom). Faderen Johannes Engelhardt Elleve Mogensen (1855-1927) var skomager. De blev gift i København i 1879. Fra 1899-1922 var Johannes Mogensen stadstambour (trommeslager) i Randers. I 1895, da Carl Mogensen blev født boede familien i Dytmærsken 15.

I forbindelse med forsøg på opklaring af Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej> afhørte politiet alle, der havde haft kontakt med grosserer Carl Louis Mogsensen. Politiet havde konstateret at Carl Mogensen og afdøde kontorchef Vilhelm Jacobsen havde haft forretningsmæssige kontakter.

En af Carl Mogensens venner oplyser i 1948, at han havde kendt Mogensen i over 30 år fra dengang de stod i lære sammen i Viborg.

I Randers Amtsavis 25. oktober 2000 er der en stor illustreret artikel om byens Stadstambour/Trommeslager skrevet af arkivassistent Guri Dybsand fra Randers Lokalarkiv.Carl Mogensens farfar var Niels Christian Mogensen fra Viborg. Han var kommet i skrædderlære i Randers, og her giftede han sig med den lokale pige Johanne Sophie Nielsdatter Lerche. Hjemmet med de 14 børn lå i gaden Jordsmonnet tæt ved Randers Fjord.Carl Mogensen var en mester i, at adskille sine aktiviteter. Modstandsfolkene i Lysglimt viste ikke, at han var aktiv i andre transportruter.

Hans tyske forbindelser i Abwehr kendte ikke hans kontakter i Gestapo. Hans kontakter i SOE kendte ikke hans kontakter i Sverige.

Ikke ret mange viste, at han handlede en del uden om det officielle system. Kun meget få kendte alle de kontakter Mogensen havde, og kun meget få kendte hans forskellige postkasser.

Han havde illegale postkasser, som Lysglimt kendte, og andre postkasser, som kun hans svenske, tyske og engelske forbindelser kendte.

Han havde flere bankforbindelser, som han brugte uafhængig af hinanden. Den officielle bankforbindelse var Den Danske Landmandsbank på Kgs. Nytorv, men han brugte også Privatbanken i Kjøbenhavn, Den Sjællandske Bondestands Sparekasse og endnu et pengeinstitut.

Han havde flere faste damebekendtskaber i mange år. Ingen af damerne kendte noget til hinanden. Ind imellem havde han andre kortvarige damebekendtskaber.

Kun meget få kendte til hans tilholdssted i Sundby fra 1941, hvor hans nære veninde Tove Jensen boede. Her skjulte han af og til personer, der skulle videre til Sverige.


Carl Louis Mogensen, avisfotos fra 1946.