Carl Mogensen - Kontoret i København

Læs mere om Carl Mogensen


Carl Mogensens 20 årige sekretær. 1. juli 1945 - 30. april 1946.


1945. Kronprinsensgade 13. Søren Kams far grosserer Rasmus Kam havde sin grossistvirksomhed på 3.sal.


Tegninger fra 1948. Kronprinsensgade 13, 2, tv.


April 2001. Facade og kontor, stue og soveværelse. I kontoret, ved dør indtil stuen, stod et ældre pengeskab. Det indeholdt håndvåben, kodelister, særdeles private fotos og private papirer.


Grosserer Mogensen havde lejet Kronprinsensgade 13, 2. sal, tv, Kbh.K. Indgangen er fra Kronprinsensgade, men de 4 værelser i lejligheden ligger ud mod Pilestræde. Mod gården var der køkken, toilet og korridor. Efter maj 1946 blev lejligheden udlejet til et atelier. Vægge og døre er flere gange blevet flyttet, både i selve lejligheden, og i de andre lejligheder på 2. sal.

Arkivet blev i 1945 brugt til opbevaring af de tyske varer. I køkkenet blev der opbevarede ammunition.

Aktioner som bortførelsen af en Storebæltsfærge og sprængning af støjsenderen på Amager  Fælled blev aftalt på kontoret. Transporter over Øresund og våbenkup var i mange tilfælde blevet planlagt på kontoret.

En gruppe modstandsfolk lavede et "Hold up" på kontoret på et tidspunkt i slutningen af 1944. Mogensen og sekretæren Grethe blev holdt op, og de måtte stå med oprakte arme med front mod væggen. Folkene undersøgte lokalerne, men forsvandt tilsyneladende uden at finde "noget".

Var det en kommunistisk gruppe, der ville undersøge Mogensens forhold? Senere skete det igen, men denne gang var det helt sikkert tysk politi, der undersøgte kontoret. Ledte man efter et bestemt stykke papir indeholdende nogle aftaler?

Frederiksberg politi afhørte efter besættelsen sekretæren om de 2 Hold ups, men kom ikke opklaringen nærmere. Hvorfor var det Frederiksberg Politi, der undersøgte Hold ups, der var foregået i København?


Foredrag om Carl Mogensen ... Dines Bogø ... Bogen om Carl Mogensen