Carl Mogensen. Våbenfordelingen. Dines Bogø .Webmaster: Dines Bogø

Carl Mogensen: Generelt

Peter Wessel Fyhn


Nogle af de engelske, men primært svenske maskinpistoler, der blev leveret fra 1944 frem til maj 1945, kom fra Sverige til Danmark i fiskekasser bl.a. via Dragør havn. (rekonstruktion).

Kun i meget begrænset omfang fik den aktive del af modstandsbevægelsen glæde af de nye maskinpistoler. En del maskinpistoler blev udleveret i dagene op til befrielsen.

Maskinpistolerne blev opbevaret til brug for de militære ventegrupper. I flere tilfælde blev våbnene deponeret på lagre, der var delvis under tysk bevogtning.

Eksempelvis Carlsberg, Frederiksberg Slot og ved Bernstorff Slot. Men våbnene lå også under direkte tysk bevogtning fordelt på mange lokaliteter. Der var også et lager på Politigården, hvorfra bl.a. Hipo blev forsynet. Officielt var det en sending maskinpistoler, som var taget fra modstandsbevægelsen.

Peter Wessel Fyhn.
Modstandsmanden Peter Wessel Fyhn (1920-1945).

Modstandsmanden Peter Wessel Fyhn, der var tilknyttet Studenternes Efterretningstjeneste, forsøgte at finde ud, hvad der skete med de mange våben man vidste blev afsendt fra Sverige.

På et tidspunkt fandt han ud af, at møder om våben- og andre transporter ofte blev holdt hos en skræddermester på 5. sal i Gothersgade 14. Samme opgang, hvor kontorchef Vilhelm Jacobsen kom, når han skulle til møde i Varedirektoratet.

I Gothersgade 14 forsøgte Peter Fyhn, at aflytte samtalerne, men blev opdaget af en livvagt. Peter Fyhn måtte trække sig tilbage efter en kraftig skudduel på trappen med livvagten.


Gothersgade 14, 5. sal.

Peter Wessel Fyhn, der var meget eftersøgt,  blev anholdt i december 1944 og henrettet i Ryvangen fem måneder senere.

Wessels medarbejdere Kim Malthe-Bruun, Jørgen Frederik Winther og Ludvig Reventlow blev henrettet samme dag.  I.flg. bogen "Besættelsen dag for dag" er det eneste gang (6. april 1945) tyskerne henretter modstandsfolk alene på grund af deres arbejde ved de illegale transportruter.


Knud Skou


Løjtnant Knud Skou, der arbejdede for Peter Fyhn blev efter ordre fra medlem af "den lille generalstab" kaptajn Svend Poul Schjødt-Eriksen (*) skudt den 23. november 1944 ved indgangen til Skovriderkroen i Charlottenlund. Erik Crone blev såret, men undslap. To medlemmer af Holger Danske havde fået ordre til likvidering af Knud Skou under påskud af, at Skou var forræder.

(*) Svend Poul Eriksen (1905-1977) skiftede 30. marts 1944 efternavn til Schjødt-Eriksen.

Knud Skou havde fundet ud af, hvad der skete med våbnene, og han havde forsøgt at omdirigere transporterne, når de nåede Danmark.

Knud Skou - Skovriderkroen Knud Skou - Skovriderkroen
Skovriderkroen ca. 1943. Biografi: Knud Skou

I slutningen af april 1945 blev der via den ikke fungerende regering lagt pres på "den lille generalstab" således at et begrænset parti maskinpistoler blev udleveret fra lagrene.

Off. er det aldrig oplyst, hvad der skete med de maskinpistoler, der ved befrielsen befandt sig i lagrene. Flere kilder har oplyst at mindre sendinger endte i Israel i 1947.

I dagene 24.-25. november 1944 opholdt Carl Mogensen og "Skipper" Kjeld Evers Nielsen sig på Skovriderkroen.

Carl Mogensen var der måske for at holde øje med, hvem der nærmere ville underesøge drabet på løjtnant Skou.

"Skipper" var der, fordi han skulle kigge nærmere på den rødblonde dame Carl Mogensen havde indlogeret på kroen. Det var ikke Jane Horney, som det forlød i København.


Mindesten ved Skovriderkroen (Jægersborg Allé 2, 2920 Charlottenlund) og mindeplade oprindelig opsat på Helsingør Gymnasium. (nu Gymnasievej 2, 3060 Espergærde).


Mindeplader Kronborg og Vordingborg Kaserne.