Myter om Grethe Bartram m.fl.

Danmarks næststørste kriminalsag, der ALDRIG officielt skal opklares.

Lock-Hansen sagen: Generelt
Dines Bogø
Myten om, at Marie Lock-Hansen blev forvekslet med den berygtede stikker Grethe Bartram (foto) dukker ofte op.
Dines Bogø
Grethe var aktiv for Gestapo i Århusområdet. Hun blev efter krigen dødsdømt. Grethe Bartram blev benået, da man ikke ville henrette kvinder! Grethe Bartram sad under besættelsen model for den kommunistiske sammenslutning "Ung Kunst". Det foregik i et lokale på hjørnet af Guldsmedegade og Nørre Allé.
Dines Bogø
Maren Margrethe "Grethe" Thomsen gift Bartram, født 1924. (Org: Frihedsmuseet).
Dines Bogø
Foto fra 1948 af Marie Lock-Hansen, født Madsen, dengang gift Jørgensen. Myten, som Oscar Lock-Hansen bragte til pressen i januar 1968, gik ud på, at de to var blevet forvekslet!
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø

I.flg. avisen Demokraten i Århus gjorde Grethe Bartram sig bemærket i fængslet i 1946. Grethe Bartram løslades 1956.

Grethe Bartram har nu siden 2. oktober 1956 under nyt navn levet på samme hemmelige bopæl i Sverige. Ud over den dødsdom hun fik efter besættelsen, blev hun også kendt på anden vis. Hun blev ret hurtig efter anholdelsen gravid med en fængselsbetjent i.flg. en omtale i en nyere svensk bog.

Journalistforfatter Erik Haaest var den første, der fik et interview med Grethe Bartram. Det var i 1976 og Grethe Bartram var helt uforberedt på pludselig, at blive konfronteret med sin fortid. Haaest omtaler detaljeret mødet på sin hjemmeside.

Efterfølgende har hun kun givet et interview til journalist Flemming Chr. Nielsen, Jyllandsposten. Tilsyneladende det første og sidste frivillige interview. Der blev lavet i december 1994. Hun fortæller meget lidt eller også vælger journalisten kun lidt fra deres samtale. Hun kender kun sin søns fornavn og de har ikke haft kontakt siden krigen sagde hun dengang. (I 2006 fik hun mulighed for kontakt med sønnen). Hun benægtede, at hun har haft et forhold til Gestapomanden Helmuth Rotenberg og hendes største ønske var i.flg. artiklen at måtte være i fred.

Det var en parkgartner, senere ekspeditionssekretær Erik Thomasen (tidl. leder af det kommunale vagtværn i Århus 1944-1945), der i januar 1968 henledte Oscar Lock-Hansens opmærksom på, at der var en vis lighed mellem Grethe Bartram og Marie Lock-Hansen. Det var i øvrigt også Thomasen, der på drabdagen kørte til Teknikum og overbragte Oscar Lock-Hansen meddelelsen om, at hans hustru og hushjælpen var blevet skudt i Højbjerg.

Det forlød, at kriminalassistent Preben Nibe i 1968 skulle have  talt med Grethe Bartram, da myten om forveksling kom frem. Det er også en myte. Nu pens. kriminalkommissær Preben Nibe siger, at han aldrig har talt med Grethe Bartram.


22. oktober 2007 udkom bogen " Taget af tyskerne". Bogen er skrevet af seniorprojektforsker, læge dr. med. Sven Arvid Birkeland. Grethe Bartram er omtalt i bogen, men myten om forveksling er ikke omtalt.


Dines Bogø
23. august 2010 udkom bogen "Grethe Bartram - fra kommunist til Gestapoagent" skrevet af museumsdirektør Henrik Skov Kristensen. Flere landsdækkende aviser omtalte den nye bog.
Dines Bogø
Dines Bogø
22. august 2010. Bogen omtalt i Jyllands Posten og BT.
Dines Bogø
Alle akter fra retssagen er samlet og udgivet i bogform i 2008.
Dines Bogø
En anden sejlivet myte går ud på, at Marie Lock-Hansen kunne have været Hipochef Erik V. Petersens veninde. Erik Victor Petersen blev likvideret af Holger Danske 19. april 1945 i København. Damen på foto er ofte anført som Cathinca Bertha Frederikke Lieder, der var søster til fru von Schalburg og Erik V. Petersens sekretær. Cathinca Lieder blev skudt af Holger Danske 1. marts 1945 på Frederiksberg. Det er ikke Cathinca Lieder på foto.
Dines Bogø
B.T. skriver i 1997. Et barnebarn til modstandsmanden Svend Aage Friis, Fænøgade, der døde 1978, afviser kategorisk, at hendes morfar skulle have haft noget som helst at gøre med "Lock-Hansen sagen".


I.flg. en anden myte skulle det være en tidligere ret ukendt modstandsmand, der skød Marie Lock-Hansen. Nu afdøde, pens. kriminalkommissær Egil V. Knudsen skriver i en af sine bøger, at den omtalte modstandsmand begik selvmord 30. april 1968. Modstandsmanden havde tilknytning til Århus.

Kriminalkommissær Preben Nibe udtaler til BT, at han vil vise hushjælpen Irma Frier Rasmussen de fotos, som barnebarnet har skaffet af sin morfar. Desuden vil han tage til Bornholm for at tale med kunstneren, arkitekt Jeppe Gitz-Johansen, der var en nær bekendt af Svend Aage Friis.

I en artiklen i Ugebladet Hjemmet 1971 fremkommer man med flere andre teorier/myter!

Gerningsmanden skulle være Maries elsker. En ansat ved Marinen, der lige er kommet hjem fra Grønland og som troede, at Marie var klar til at forlade Oscar.

I samme artikel nævnes det, at man kunne forestille sig, at Marie havde set nogle agenter i nærheden af Forsvarets hemmelige anlæg og agenterne fra "den fremmede magt" ville sikre, at Marie ikke fortalte, hvad hun havde set.