Ingeniør Paul Waldemar Meyer og Tandlæge Alf Emmik

Tandlægens navn ofte fejlagtigt skrevet "Emmich". Meyer & Emmik - generelt

MEYER & EMMIK: "FRIHEDSKÆMPERE"


Hotel Amager, Amagerbrogade 29, Kbh.S.

Ved befrielsen boede Paul Meyer på Amagerbrogade meget tæt ved sin nyeste venindes private bopæl. Den flotte og charmerende 21 årige pige havde Meyer lært, at kende, da han afleverede en besked til hende fra en fælles bekendt i Sverige.

Veninden havde fået opfattelsen af, at Paul Meyer var modstandsmand, der ved hjælp af falske tyske papirer kunne komme ind på Værnemagtens kontorer. Meyer havde kort tid før befrielsen under et fingeret hold-up fået fat i en personbil.

Paul Meyer brugte bilen, da han sammen med et par andre venner kørte til Helsingør. Her så Meyer på et par pekingeser-hvalpe, der skulle være en gave til venindens mor.

I de første befrielsesdage optrådte Meyer med maskinpistol, armbind og stålhjelm som modstandsmand sammen med vennen og samarbejdspartneren Alf Emmik.

Bl.a. var Meyer sammen med Emmik på besøg hos Meyers hustru og børn i Karlebo. Familien var flyttet "på landet" i april 1945. Fru Inga Meyer var noget overrasket over at se sin mand med frihedskæmperarmbind, da han tidligere ellers kun gik med armbind med hagekors.

De lokale naboer havde bemærket, at Paul Meyer tilsyneladende var frihedskæmper. Specielt gårdejer Knud Pind fra Stenagergaard lige over for sommerhuset havde bemærket at Meyer bar frihedskæmperarmbind. Gårdejeren, der kendte fru Meyer og hendes døtre, havde selv været aktiv under besættelsen, men dette forhold var kun kendt af en snæver kreds.


Knud Pind fra Stenagergaard

Den 8. maj blev Paul Meyer anholdt af en modstandsgruppe i Nordsjælland og ført til Helsingør. Meyer var på vej til Hundested og han ville derfra med færgen til Rørvig. På kroen skulle han hente flere store og mindre kufferter, som han havde stillet der den 4. maj 1945. (Kufferterne blev senere afhentet af politiet og afleveret til Meyers enke).

Meyer var efterlyst for samarbejde med tyskerne, men Alf Emmik blev kontaktet, og han fik folkene i Helsingør overbevist om "fejltagelsen". Emmik fik Paul Meyer løsladt og bragt tilbage til København.

På en efterlysningsliste fra april 1945 betegnes Paul Waldemar Meyer født 23. september 1914 i Milau som "agent for Det Tyske Politi".

I trediverne kunne man kun blive uddannet som kemiingeniør på Polyteknisk Læreanstalt (Sølvtorvet i København). Det var en uddannelse som Civilingeniør (cand.polyt).

Da Meyer ikke bruger den beskyttede titel Civilingeniør kunne noget tyde på, at Paul Meyer omkring 1935-1937 har fået et udenlandsk "diplom", hvor titlen kemiingeniør er anført.