Carl Mogensen - Souschef i Lysglimt.........Webmaster: Dines Bogø
Læs mere om Carl Mogensen | ... Dines Bogø ... | Foredrag om Carl Mogensen |
Maj 1945. Medlemmer af Lysglimt-gruppen i Maglegårdsskolens gård. Carl Mogensen står som nr. 4 fra højre. Herren i civil er lederen af Lysglimt, kriminaloverbetjent Kaj Hansen. (En af Carl Mogensens kammerater fra Lysglimt gav Frihedsmuseet tilladelse til affotografering af en række fotos af Lysglimt-medlemmer i skolegården).
Carl Mogensen havde i samarbejde med Peter Freuchen hjulpet jøder ud af Tyskland i midten af trediverne. Sandsynligvis har Carl Mogensen allerede fra begyndelsen af besættelsen formidlet informationer mellem Danmark og England, og han har via forskellige andre kontakter hjulpet personer til Sverige.
Carl Mogensen havde gode forbindelser til medlemmer af kongehuset bl.a. til prins Aage og prins Aksel. Redaktører på formiddagsbladene var gode bekendte. Forbindelser til regeringen og folketinget var sat fint i system gennem to særdeles velfungerende kontaktpersoner på Christiansborg. Via forskellige foreninger havde Carl Mogensen mange kontakter til erhvervslivet og modstandsbevægelsen.
I foråret 1944 blev Carl Mogensen tilknyttet den aktive del af modstandsbevægelsen. Først i Erik Kromanns gruppe, hvor han deltog i afvæbning af tyske vagter. Flere gange har han været med til at afvæbne tyske vagter bl.a. to gange ved Knippelsbro. Våben blev opbevaret på Carl Mogensens kontor i Kronprinsensgade 13.
Fra sommeren 1944 blev Carl Mogensens gruppe tilknyttet Holger Danske, som fik våbnene overladt.
Carl Mogensen blev senere i 1944 tilknyttet den socialdemokratiske Lysglimt-organisation, der tidligere hed "Arkitekten", opkaldt efter arkitekt John Orla Hansson. "Lysglimt" var sammen med grupperne "Poulsen og Bamse", "Knud" og "Å" delvis afløsere for den sprængte gruppe "Speditøren".
Nogle af de personer, som Carl Mogensen skaffede til Sverige, boede midlertidigt i en villa i Sundby hos Mogensens forlovede Tove.
Lysglimt (gruppe under socialdemokraten Frode Jacobsens organisation "Ringen") sørgede for transporter over Øresund og gruppen indsamlede oplysninger om tyske installationer.
Mogensen, der i slutningen af 1944 blev gruppeleder og fungerede som souschef for kompagniet, deltog tidligt i ledelsens beslutninger.
Kriminaloverbetjent Kaj Hansen fra Nordre Birk var leder af Lysglimt. Politimanden N.O. Riis Nielsen, der også var fra Nordre Birk, deltog aktivt i gruppens arbejde. Kaj Hansen har udtalt at Carl Mogensen havde kontakt til Lysglimt (Kaj Hansen) allerede i begyndelsen af 1944.
Et medlem af Lysglimt var sammen med Carl Mogensen på en "opgave" i Helsingør. Man skulle likvidere en Hipomand havde Mogensen sagt! Den pågældende Hipomand var ikke hjemme, og de 2 Lysglimtfolk returnerede til København. Gruppen Lysglimt beskæftigede sig IKKE med likvideringer. Mogensen må have haft et andet formål med turen til Helsingør.
En del af gruppens medlemmer havde også fået til opgave, at beskytte Prins Knud og familien på Sorgenfri imod bortførelsesforsøg udført af tyskerne og senere evt. af de kommunistiske "befriere". Ikke alle i Lysglimt gik helhjertet ind for denne del af gruppens arbejde.
Maj 1945. Carl Mogensen yderst til venstre. I civil ses Mogensens meget nære ven kriminaloverbetjent Kaj Hansen fra Nordre Birk. Kaj Hansen og Carl Mogensen var kendt som "Store og Lille Karl".
På et tidligt tidspunkt fik Prins Knud kontakt til modstandsbevægelsen. Kontakten blev udbygget til modstandsgruppen Lysglimt under direktør Orth. Kriminaloverbetjent Kaj Hansen, der kendte Prins Knud fra sin tjeneste i marinen, bl.a. som telegrafist på Kongeskibet, blev som omtalt leder af Lysglimt.
Prins Knud hjalp på forskellig måde gruppen med våben og kontakter. Det var også Prins Knud der skaffede kontakter til folk f.eks. i Dragør. Prins Knud havde været kommandant både på Dragør Fort og senere på Kongelundsfortet. I den periode havde han fået mange personlige kontakter på Sydamager.
Kaj Hansen og Carl Mogensen arrangerede transporter flere gange fra Dragør havn til Sverige. Lysglimts medlemmer udførte det praktiske, men Kaj Hansen og Carl Mogensen arrangerede af og til også andre former for transporter (varer og personer begge veje) uden om Lysglimt-gruppen.
Efter befrielsen, og lige til Prins Knuds død, var der en meget tæt forbindelse mellem Sorgenfri og Lysglimts medlemmer (senere Hjemmeværnsforening). På Sorgenfri hænger et maleri af gruppens medlemmer.
Prins Knud på Sorgenfri december 1943.
I 1948 blev mange medlemmer af Lysglimt-gruppen afhørt af Frederiksberg Politi. Politiet ville gerne vide noget om medlemmernes kendskab til forbindelsen mellem Carl Mogensen og kontorchef Vilhelm Jacobsen. Kun ganske få medlemmer af Lysglimt kendte til Carl Mogensens dobbeltrolle og dermed også hans kontakt til Vilhelm Jacobsen.
Kontorchefen fra English House på Nørrevold og hustruen blev dræbt i hjemmet på Peter Bangs Vej i februar 1948.
I mange år lagde Lysglimt-gruppen kranse ved mindemærket på Tuborg Havn.