OSCAR MARCUS LOCK-HANSEN
Danmarks næststørste kriminalsag, der ALDRIG officielt skal opklares.
Lock-Hansen sagen: Generelt1968. Civilingeniør Oscar Marcus Lock-Hansen. Før 21. november 1946 var navnet Oscar Marcus Lock Hansen. Født 30/11-1914 i København, død 12/9-1981 i Århus.
Uddannet som tømrer, bygningskonstruktør og ingeniør. (Teknikumingeniør 1936, Horsens, Civilingeniør 1941, København). Speciale jernbetonkonstruktioner.
Ansat Århus Amtsvæsen 1941-1944. Rådgivende ingeniør 1945-1981 bl.a. i samarbejde med Søren Jensen fra Silkeborg. Fra 1945 tilknyttet Århus Teknikum, hvor han senere blev lektor.
Mange rejser i Europa bl.a. i forbindelse med større byggerier.
Oscar Lock-Hansen var fra 1942-1953 gift med Vera Lock-Hansen (1919-2006) født Sørensen. Der var to børn, Elisabeth (1948) og Steen (1953). Efter skilsmissen boede Elisabeth til sommeren 1967 hos sin far og Marie Lock-Hansen. Steen boede hos sin mor.
Bruddet med ingeniør Søren Jensen skete i 1965. Der er er flere udlægninger af årsagen. Ved læsning af bogen om firmaet Søren Jensen bliver man ikke klogere på det punkt.
Oscar Lock-Hansen ville gerne have købt Søren Jensens andel, men det endte med, at det var Oscar Lock-Hansen, der måtte forlade det fælles firma.
Man skal nok kigge lidt på flere faktorer i forbindelse med ophør af samarbejdet. De to partnere havde meget forskellig opfattelse af, hvordan firmaet økonomisk skulle drives. Oscar til tider helt umødeholdende tørst har ikke forbedret samarbejdet. Oscar Lock-Hansen var heller den diplomatiske type. Han sagde sin mening og bestemt ikke altid på en venlig måde. Ikke alle gode kunder ville finde sig i den tone.
Oscar Lock-Hansen havde også ry for meget direkte, at tilkendegive sin holdning over for sine omgivelser. Var personen ikke noget for Oscar Lock-Hansen blev dette bestemt ikke skjult for den pågældende. Personer som Oscar havde sympati for, blev favoriseret. Dette både i firmaet som medejer og på Teknikum som underviser. Privat lagde han heller ikke skjul på, hvem han ikke ville spilde tid på.
Oscar Lock-Hansen forventede, at hans elever var hurtige og nærmest kunne stenografere. Når han på Teknikum flittigt skrev en sætning på tavlen med højre hånd viskede han samtidig det første af sætningen ud med venstre hånd.
Kort tid efter Maries død var Oscar og kollegaen arkitekt Peter Worm på tur til Rom. Begge var guider for et større selskab af venner og bekendte. Peter Worm måtte ofte træde til, når Oscar Lock-Hansen var blevet indisponibel. Oscar havde ofte før været på studietur til Rom med sine elever.
Oscars store forbrug af whisky blev normalt ikke bemærket. Han havde som regel en mindre flaske i lommen, som han mere eller mindre diskret ofte tog en slurk af. Kom man tæt på Oscar var man ikke i tvivl om hans forbrug. Han førte som regel sin bil i den tilstand.
Oscar Lock-Hansen skrev en del lærebøger bl.a. om statik (læren om hvilke kræfter, der skal til for at skabe en ligevægtstilstand). Det var Marie, der udgav bøgerne på sit forlag "Rolock". I kælderen på Hestehavevej 2B havde hun et mindre trykkeri. Eksempel fra hans lærebog fra 1966.
Oscar talte om Maries død og han fortalte bl.a., hvordan han var blevet rasende, da han kort tid efter drabet var blevet kontaktet af en advokat der tilbød at overtage villaen til reduceret pris. Advokaten forventede ikke Oscar ville fortsætte med at bo i huset.
Tv. 25 år efter Oscar Lock-Hansens død eksisterer hans gravsted stadig. (Foto taget af DB 17. maj 2005). Th. 32 år efter Oscar Lock-Hansens død ser gravstedet således ud. (Privatfoto).
Oscar Lock-Hansens gravsted blev nedlagt i 2017.
Marie Lock-Hansens gravsted blev nedlagt 10 år efter hendes død uden, at hendes mor og søskende blev orienteret.
En repræsentant for politiet svarede på et direkte spørgsmål om dette forhold med gravstedet: "Det har overhovedet ingen betydning, at Maries gravsted blev nedlagt. Det vidste vi heller ikke. Oscar ville måske hellere sidde derhjemme og sørge?"